söndag 3 februari 2008

Lime- och honungsstekt lax med dijonstuvad potatis

Haggaj har skickat detta recept som verkar riktigt smarrigt - och det ska också vara enkelt att laga...!

Ni som testar ett recept, t.ex. detta - kommentera det gärna efteråt i bloggen!

***

Lime- och honungsstekt lax med dijonstuvad potatis

4 fjärilsstyckade laxfiléer, à ca 170 g
¾–1 tsk grovmald svartpeppar
1 dl flytande honung
2 msk limesaft
ca 1 tsk salt
2–3 msk smör till stekning

Dijonstuvad potatis:
8 medelstora potatisar
5 dl matlagningsgrädde + 1–2 dl mjölk
3 msk dijonsenap
ca 1 dl hackad gräslök
ca 1 tsk salt

grovriven färsk gurka toppad med
grovrivna rädisor
klyftor av lime
eventuellt lätt kokta skalstrimlor av
lime till garnering.

fruktigt vitt vin

Det är viktigt att laxbitarna inte är för tjocka så att
de går snabbt att steka. Laxfiléerna ska mjukstekas
(helst i teflonpanna), d v s på svag värme i hyggligt
med smör så att honungsmarinaden inte bränner
fast.

1. Börja med att blanda ihop svartpeppar, honung och
limesaft till en smakmarinad. Lägg laxfjärilarna i en form
med kant och slå över marinaden. Vänd laxen i marinaden
och låt den stå i rumstemperatur under tiden som du gör
i ordning potatisen och tillbehören.

2. Skala potatisen och skär den i ca 1 cm stora tärningar,
lägg tärningarna efter hand i en kastrull. Fyll på med
grädden så att det lagom täcker potatisen och koka
den sakta tills potatisen känns mjuk och stuvningen
börjar tjockna. Späd med lite mjölk om den är för tjock.
Smaka av potatisen med senap, gräslök och salt.

3. Hetta upp en stor stekpanna (helst med beläggning)
och låt smöret bli lätt brynt. Salta och lägg i laxen och
stek den på ej för stark värme 2–3 minuter på varje sida.
Tillsätt en del av marinaden i pannan på slutet och låt
den puttra med högst någon minut.

4. Fördela laxen på heta tallrikar med dijonstuvad potatis
bredvid. Ös lite av stekskyn (marinaden) över laxen och
garnera med grovriven färsk gurka och rädisor samt
eventuellt några lätt kokta skalstrimlor från limefrukten.

Servera omgående, med ett fruktigt vitt vin som dryck

Inga kommentarer: